piątek, 16 października 2015

Dyniowy sernik z bitą śmietaną


Natchniona przez męża, z okazji imienin dziadka postanowiłam wypróbować przepis, który wydrukowałam sobie w tamtym roku, a jeszcze nie testowałam. Przepis na sernik z musem z dyni. Nie pamiętam niestety na jakiej stronie znalazłam to cudo ale przepis już podaję:) Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu z dyniową masą, a na wierzch bita śmietana. Mmmm... Choć myślałam, że się nie upiecze bo... mój mąż kupował składniki i zamiast twarogu kupił serek (bo było napisane 'idealne do serników') ale na szczęście upiekło się i było przepyszne. Może nawet lepiej smakowało niż z twarogiem. Lecz o tym przekonam się w niedalekiej przyszłości, gdyż nie wytrzymam, żeby go szybko nie zrobić po raz drugi i następny, i następny...;)


Składniki na masę:
  • 1 i 1/2 szklanki musu z dyni
  • 1 kg sera zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 2 żółtka dodatkowo
  • 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon
  • cukier wanilinowy
Wykonanie:

Dynię kroimy, wydrążamy i pieczemy, a następnie studzimy, kroimy w kostkę i blendujemy. Mus z dyni miksujemy ze zmielonym serem i dodajemy kolejno: jajka, dodatkowe żółtka, skondensowane mleko, śmietankę kremówkę, mąkę ziemniaczaną. Na koniec doprawiamy wedle uznania cynamonem oraz cukrem wanilinowym. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy (u mnie wyszła lejąca mocno). Masę odstawiamy do lodówki i zabieramy się za czekoladowy spód.


Składniki na spód:
  • 65 g ciemniej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej
Wykonanie:

 Spód to w zasadzie brownie. W tym celu w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, którą następnie łączymy z roztartym z cukrem miękkim masłem oraz przesianą mąką. Dodajemy jajka, mieszamy do uzyskania gładkiej masy (ja miksowałam), a następnie wylewamy na spód tortownicy i wypiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Jednak można próbować na większej gdyż zostało mi masy dyniowej, a na większej najwyżej byłby cienki spód.

Składniki na glazurę:
  • śmietana 18%
  • cukier
Wykonanie:

Wymieszać niewielkie ilości w proporcjach wedle uznania.

Wykonanie sernika:

Na podpieczony spód wylewamy masę i zapiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut. Na sam koniec  gorący sernik smarujemy po wierzchu śmietaną 18% z cukrem i dopiekamy jeszcze przez 15 minut. Studzimy i podajemy z bitą śmietaną lub dowolnym sosem.


Smacznego!:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz