środa, 14 października 2015

Sernikowy murzynek



Z okazji Dnia Chłopaka (i tej, że miałam składniki w lodówce i nie chciałam, żeby się zmarnowały) zrobiłam moim chłopakom ciacho! Szybkie i bardzo dobre! Chłopaki się zajadali, a najbardziej ten mniejszy, czyli mój syn;) Niestety zdjęcia kiepskie ale coś tam widać... Przepis wzięty ze strony Moje Wypieki.



Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g połamanej gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
Wykonanie:

Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.
Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g masła, roztopionego
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywać masą czekoladową, potem serową, itd. do wyczerpania obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.

Ciasto równie dobrze smakuje ciepłe, jak i zimne.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz