niedziela, 15 listopada 2015

Tort z gruszkową żelką i winogronami



Z okazji imienin synka wybór tortu pozostawiłam sobie na ostatnią chwilę. Oczywiście chciałam, żeby to było coś innego niż do tej pory, z jakimś nowym składnikiem. I udało się! Znalazłam w internecie przepis na pyszny tort ze strony Cooking & Goodlooking. Będę tam częściej zaglądać! Ale nie byłabym sobą gdyby coś źle nie wyszło:) Biszkopt zrobiłam rzucany zamiast biszkoptu z oryginału. Jednak nie to okazało się problemem... Schody pojawiły się przy musie czekoladowym. Za mało rąk posiadam i czekolada za bardzo wystygła i zrobiły się żelki w musie ale w efekcie końcowym nie wyszło to tak źle... Czekolada z wierzchu też nie spłynęła tak pięknie jak siostrom od oryginału, ponieważ tort polewałam na drugi dzień i był mocno schłodzony więc czekolada szybko zastygała... Jednak zbierając wszystko do kupy w smaku jest przepyszny i na pewno zrobię go jeszcze nie jeden raz!:)



BISZKOPT

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

ŻELKA GRUSZKOWA

Składniki:
  • 2 duże gruszki (około 650 g całość)
  • 5 łyżeczek żelatyny plus 60 ml wody
  • 200 ml wody
  • 60 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Włożyć do rondla wraz z 200 ml wody, cukrem kryształem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Zagotować i trzymać na delikatnym ogniu przez 10 minut. Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gruszki odstawić z ognia, zmiksować blenderem i do jeszcze ciepłego musu dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. (Można również wstawić żelatynę do mikrofali lub do kąpieli wodnej na chwilę i tak rozpuszczoną wymieszać z musem gruszkowym). Odstawić mus gruszkowy do lekkiego stężenia.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki:

  • 150 g białej czekolady
  • 700 ml śmietany 30%
  • 80 ml gorącego mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 400 g winogron
Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanego naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać gorącym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia i połączyć z rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladą.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać łyżkę śmietanki do czekolady i wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę śmietanki i znów wymieszać. Tak zahartowaną czekoladę dodać do reszty śmietany i wymieszać. Wstawić masę na około 10-15 minut do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.

PONCZ

Składniki:

  • 150 ml wody przegotowanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki.

POLEWA

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła
Wykonanie:

Śmietankę, pokruszoną czekoladę i masło umieścić w szklanej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Polewa powinna mieć konsystencję jogurtu naturalnego- wtedy będzie tworzyła na cieście piękny wzór. Dowolnie udekorować- u mnie wachlarz z gruszki z gałązką melisy oraz dekoracją z czekolady.

WYKONANIE TORTU

Na paterze umieścić pierwszy blat, nasączyć połową ponczu i posmarować żelką gruszkową. Wstawić na kilka minut do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, pokrojone w plasterki winogrona i znów 1/3 masy, a później przykryć drugim blatem, który należy skropić resztą ponczu. Posmarować wierzch i boki tortu pozostałą masą śmietankową. Tort wstawić do lodówki i bardzo dobrze schłodzić (przez co najmniej 3-4 godziny).

Smacznego!:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz