czwartek, 17 grudnia 2015

Czekoladowe muffiny



Muffiny czekoladowe robię głównie dla pewnej grupy odbiorców (cześć Zosia, Helena i Stefan!):) Dlatego przy okazji spotkania rodzinnego upiekłam te pyszne i niezbyt słodkie muffiny. Ja oczywiście nie dodawałam rodzynek lecz przepis podam w oryginale czyli z rodzynkami. Przepis pochodzi z książki 'Muffinkowe poczęstunki'.



Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 dag masła
  • 2 jajka
  • 8 łyżek kakao
  • 12 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag rodzynek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cukier, cukier wanilinowy i sól.
W drugim naczyniu zmiksować jajka, mleko oraz roztopione masło. Wlać miksturę do suchych składników, wymieszać lekko widelcem - ciasto powinno mieć grudki. Na koniec połączyć z czekoladą i rodzynkami.
Ciastem napełnić do 2/3 wysokości wyścielone papilotkami foremki do muffinek. Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka wystudzić.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz