czwartek, 7 stycznia 2016

Babka kajmakowa


 


Od jakiegoś czasu chodzi za mną babka z dodatkiem kajmaku. W szafce leżą dwie puszki kajmaku, które mąż kiedyś kupił - stwierdził, że na pewno się przydadzą. Za bardzo nie miałam na nie pomysłu a nie chciałam robić czegoś oklepanego. Nie raz już buszowałam w internecie w poszukiwaniu 'tego' przepisu, który by mi odpowiadał. Dzisiaj podjęłam kolejną próbę i... Udało się!:) Weszłam na ulubioną stronę Moje Wypieki i znalazłam przepis na babkę z mlekiem skondensowanym. Ja zamiast mleka skondensowanego dałam kajmak. Ja babki nie lukrowałam, a posypałam cukrem pudrem. Już wiem, że cukier puder niezbyt pasuje. Natomiast wspomniany lukier może, a jeszcze lepiej wydaje mi się pasować będzie bita śmietana z małą ilością cukru, żeby nie było za słodko. Śmietanę kremówkę mam w lodówce także wypróbuję:)



Składniki:
  • 120 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 puszka kajmaku (około 400 g)
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • dodatkowo, choć niekoniecznie: otarta skórka z pomarańczy lub cytryny bądź aromat
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Kajmak wlać do misy miksera. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać masło i zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać (ja miksowałam), by nie było grudek. Na koniec dodać otartą skórkę bądź aromat. Ja dodałam aromat pomarańczowy.
Formę (według uznania może być okrągła z kominkiem lub podłużna) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wlać ciasto (ciasto powinno sięgać do połowy foremki - bardzo rośnie).
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 - 35 minut (10 minut przed końcem zwiększając temperaturę do 180ºC). Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Babkę wystudzić. Przed podaniem można polać lukrem przygotowanym na soku z cytryny. 

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz