Miałam w domu puszkę mleka skondensowanego i chciałam wykorzystać ją przy najbliższej okazji. Okazja się trafiła więc zaczęłam przetrząsać internet w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Wymyśliłam sobie coś szybkiego i prostego. Przepis znalazłam na blogu Lejdi of the house. Byłam bardzo zadowolona z tego wyboru, gdyż ciasto wyszło pyszne, wilgotne i kiedyś spróbuję dodać coś od siebie. Jak dla mnie jest to dobra baza do kombinowania:)
Skladniki:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem - około 3 minut miksowania.Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj ekstrakt oraz mleko skondensowane, zmiksuj. Dodaj mąkę, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 50-55 minut do suchego patyczka (ja piekłam 40 minut). Wystudź.
- 1 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 225 g masła o temp. pokojowej,
- 3 jajka (temp. pokojowa),
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem - około 3 minut miksowania.Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj ekstrakt oraz mleko skondensowane, zmiksuj. Dodaj mąkę, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 50-55 minut do suchego patyczka (ja piekłam 40 minut). Wystudź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz