niedziela, 15 listopada 2015

Babka z mlekiem skondensowanym

 

Miałam w domu puszkę mleka skondensowanego i chciałam wykorzystać ją przy najbliższej okazji. Okazja się trafiła więc zaczęłam przetrząsać internet w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Wymyśliłam sobie coś szybkiego i prostego. Przepis znalazłam na blogu Lejdi of the house. Byłam bardzo zadowolona z tego wyboru, gdyż ciasto wyszło pyszne, wilgotne i kiedyś spróbuję dodać coś od siebie. Jak dla mnie jest to dobra baza do kombinowania:)
(na średniej wielkości keksówkę, lub foremke-wieniec - 'savarin ring')

Skladniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 225 g masła o temp. pokojowej,
  • 3 jajka (temp. pokojowa),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem - około 3 minut miksowania.Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj ekstrakt oraz mleko skondensowane, zmiksuj. Dodaj mąkę, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 50-55 minut do suchego patyczka (ja piekłam 40 minut). Wystudź.

Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz