wtorek, 1 marca 2016

Mój urodzinowy, brzoskwiniowy tort z awokado



Co prawda już miesiąc minął od moich urodzin. Przedstawiam Wam jednak tort, który upiekłam sobie z tej okazji. Inspiracji szukałam oczywiście w internecie, ponieważ nie chciałam się powtarzać oraz chciałam wypróbować coś nowego. I tak trafiłam na blog Cooking & Goodlooking. Znalazłam tam przepis, który trafił w moje serce:) Troszkę go przerobiłam. Biszkopty zrobiłam rzucane zamiast tych z przepisu oraz zamiast musu marakuja zrobiłam mus z awokado. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. A oto moje modyfikacje...

BISZKOPT KAKAOWY

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

BISZKOPT JASNY

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (ja dałam zwykły i też było ok)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej do połączenia składników. Wmieszanie szpatułką spowoduje, że biszkopt będzie bardzo puszysty. Jest to również metoda najbezpieczniejsza! Nie należy mieszać mikserem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 35-40 min lub do suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 30-40 cm upuścić na podłogę. Wystudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy. Boki oddzielamy nożykiem.

MUS Z AWOKADO

Składniki:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy (10 g )
  • 1-2 owoce awokado
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wrzącego mleka
  • ok 4 łyżki cukru pudru ( nasza rada jest, abyście próbowali masę w trakcie robienia- jeśli wolicie słodsze ciasta, dodajcie więcej cukru, jeśli mniej słodkie, dodajcie mniej
Wykonanie:

Żelatynę do musu z awokado zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać wrzącym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia i lekko ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodając pod koniec cukier puder. Owoce przeciąć na pół, wyjąć pestki, pokroić w kostkę i zblendować na gładką masę. Dodać do śmietanki. Do powstałej masy wlać cienkim strumieniem rozrobioną, lekko ciepłą żelatynę i ciągle mieszać mikserem. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki:
  • 100 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 60 ml wrzącego mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę do musu czekoladowego zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać wrzącym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z rozrobioną żelatyną. Śmietankę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wmieszać energicznie w czekoladę i tak powstałą mieszankę połączyć z resztą śmietanki. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
ŻELKA BRZOSKWINIOWA
Składniki:
  • puszka brzoskwiń (820 g)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Brzoskwinie przełożyć do pojemnika i zmiksować blenderem. Żelatynę zalać wodą i odstawić do lekkiego napęcznienia. Następnie podgrzać lekko w kąpieli wodnej lub parę sekund w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia (nie zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące) i wymieszać z rozdrobnioną brzoskwinią. Odstawić żelkę w chłodne miejsce, aby zgęstniała.

PONCZ
Składniki:
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać.
POLEWA

Składniki:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła
Wykonanie:

Śmietankę, pokruszoną czekoladę i masło umieścić w szklanej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Polewa powinna mieć konsystencję jogurtu naturalnego- wtedy będzie tworzyła na cieście piękny wzór.

WYKONANIE TORTU

Na paterze ułożyć ciemny biszkopt, skropić ponczem i posmarować połową żelki brzoskwiniowej. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby żelka zgęstniała. Następnie wyłożyć połowę musu marakuja i jasny biszkopt. Nasączyć biszkopt ponczem i znów wstawić tort na kilka minut do lodówki. Na jasny biszkopt wyłożyć połowę musu czekoladowego i drugi ciemny biszkopt, który należy skropić ponczem. Wstawić ponownie do lodówki. Na ciemny biszkopt wyłożyć resztę żelki brzoskwiniowej, schłodzić. Następnie pozostały mus marakuja i jasny biszkopt, nasączony ponczem. Powstały tort należy dobrze schłodzić przez ok. 2 godziny, aby był stabilny.
Wyjęty z lodówki tort posmarować na wierzchu i z boków pozostałym musem z białej czekolady i wstawić do lodówki. Tort musi być schłodzony, wtedy polewa utworzy piękne „zacieki”. Polać polewą i dowolnie udekorować.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz