wtorek, 2 czerwca 2015

Ciastka Spiralki czekoladowo-waniliowe




Teraz drugi przepis na ciasteczka z okazji Dnia Matki. Niestety nie miałam nutelli jak w oryginalnym przepisie dlatego nie były zbyt słodkie ale nadal bardzo dobre.

Składniki:
  • 175 g masła 
  • 70 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 230 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki nutelli 
  • 1 łyżka kakao 
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i cukier umieścić w misie miksera. Ucierać, przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać mąkę pszenną i zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać nutellę i kakao, dokładnie wyrobić, do połączenia.

Oba kolory ciasta uformować w kulę, lekko spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, wyjać z lodówki i rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy, można lekko podsypywać mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz