Teraz drugi przepis na ciasteczka z okazji Dnia Matki. Niestety nie miałam nutelli jak w oryginalnym przepisie dlatego nie były zbyt słodkie ale nadal bardzo dobre.
Składniki:
- 175 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki nutelli
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Ucierać, przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać mąkę pszenną i zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać nutellę i kakao, dokładnie wyrobić, do połączenia.
Oba kolory ciasta uformować w kulę, lekko spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, wyjać z lodówki i rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy, można lekko podsypywać mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz