poniedziałek, 18 grudnia 2017

Gofry z kaszy manny



Nareszcie! Nareszcie znalazłam odrobinę czasu na szybkie napisanie obiecanego posta z przepisem na gofry. Co dziwne jest 18 grudnia a ja mam totalny bałagan w domu:) Cóż... Wolę siedzieć i pisać niż skakać po szafkach ze ścierką:)
Co do gofrów... OBŁĘDNE!!! Na pewno od teraz będę robić takie zamiast tradycyjnych.
Przepis pochodzi z książki 'Nowe alaantkowe BLW'. Gorąco polecam książki jak i śledzenie bloga! Przepisy są szybkie, proste, a przede wszystkim przepyszne.
A oto przepis na gofry:



Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 jajko
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 banan
  • 1 laska wanilii
  • olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy
Wykonanie:

Kaszę mannę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 10 min. 
Roztopić masło i ostudzić.
Banana rozgnieść widelcem. Włączyć gofrownicę, by się nagrzała, posmarować olejem.
Oddzielić żółtko od białka. Białka ubić na pianę, a żółtko dodać do napęczniałej mlekiem kaszy, wraz z bananem, masłem i mąką. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Dodać je do masy i wymieszać wszystko za pomocą łyżki.
Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Nakładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piec gofry z zaleceniami producenta.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz