piątek, 8 stycznia 2016

Piernik morelowy z białą, imbirową czekoladą


Niebo w gębie! Wszystkim bardzo smakowało, dlatego z ciast piernik skończył się pierwszy:) Przepis leżał razem z przepisem na ciasto piernikowe długo dojrzewające. Bardzo się cieszę, że zrobiłam ten piernik. Na zdjęciu widać podejście nr 1:) dlatego taki krzywy... W smaku obłędny! Piernik przełożony dżemem morelowym, lekko kwaskowatym, a po wierzchu polany białą czekoladą ze śmietaną kremówką oraz imbirem. Warto spróbować! Ja na pewno nie będę robiła go tylko na Boże Narodzenie:)
CIASTO PIERNIKOWE


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 80 g miodu
  • 200 ml mleka
  • 400 g dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 15 g korzenia imbiru
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Rozgrzać powoli połowę cukru w rondelku. Gdy tylko zacznie się karmelizować na jasny kolor wlać ok 50 ml wody, dodać miód i gotować, aż się wszystko rozpuści, a karmel zacznie lekko gęstnieć wtedy odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
W misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę, mleko, kakao i przyprawę do piernika. Całość wymieszać, a na koniec dodać karmel. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i piec ok 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia. 

POLEWA CZEKOLADOWA

Składniki:

  • 200 g czekolady białej
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku zagotować wodę, do miski pokruszyć czekoladę, postawić miskę na parę, aby czekolada się rozpuściła). 
Imbir obrać i zetrzeć na tarce. W garnku zagotować śmietankę, dodać imbir i lekko podgrzewać. 
Przez sitko odcedzić śmietankę od imbiru wprost do czekolady i wymieszać. 
Dodać masło pokrojone w kosteczki i wymieszać na gładką i szklistą polewę. 

WYKONANIE PIERNIKA

Piernik przekroić na pół wzdłuż i posmarować  połową dżemu. Ułożyć drugą połowę piernika i posmarować resztą dżemu. 
Ciasto położyć na kratce do glazurowania (ja położyłam na kratce z piekarnika), a pod spód położyć talerz. Polać masą czekoladową i rozsmarować równomiernie. Wstawić piernik do lodówki, aby polewa stężała. 

Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz