Niebo w gębie! Wszystkim bardzo smakowało, dlatego z ciast piernik skończył się pierwszy:) Przepis leżał razem z przepisem na ciasto piernikowe długo dojrzewające. Bardzo się cieszę, że zrobiłam ten piernik. Na zdjęciu widać podejście nr 1:) dlatego taki krzywy... W smaku obłędny! Piernik przełożony dżemem morelowym, lekko kwaskowatym, a po wierzchu polany białą czekoladą ze śmietaną kremówką oraz imbirem. Warto spróbować! Ja na pewno nie będę robiła go tylko na Boże Narodzenie:)
CIASTO PIERNIKOWE
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 4 jajka
- 80 g miodu
- 200 ml mleka
- 400 g dżemu morelowego
- 1 łyżeczka kakao
- 3 g sody oczyszczonej
- 3 g proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 15 g korzenia imbiru
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać powoli połowę cukru w rondelku. Gdy tylko zacznie się karmelizować na jasny kolor wlać ok 50 ml wody, dodać miód i gotować, aż się wszystko rozpuści, a karmel zacznie lekko gęstnieć wtedy odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
W misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę, mleko, kakao i przyprawę do piernika. Całość wymieszać, a na koniec dodać karmel.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i piec ok 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia.
POLEWA CZEKOLADOWA
Składniki:
- 200 g czekolady białej
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku zagotować wodę, do miski pokruszyć czekoladę, postawić miskę na parę, aby czekolada się rozpuściła).
Imbir obrać i zetrzeć na tarce. W garnku zagotować śmietankę, dodać imbir i lekko podgrzewać.
Przez sitko odcedzić śmietankę od imbiru wprost do czekolady i wymieszać.
Dodać masło pokrojone w kosteczki i wymieszać na gładką i szklistą polewę.
WYKONANIE PIERNIKA
Piernik przekroić na pół wzdłuż i posmarować połową dżemu. Ułożyć drugą połowę piernika i posmarować resztą dżemu.
Ciasto położyć na kratce do glazurowania (ja położyłam na kratce z piekarnika), a pod spód położyć talerz. Polać masą czekoladową i rozsmarować równomiernie. Wstawić piernik do lodówki, aby polewa stężała.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz