Czasami mam tak, że chciałabym odmienić i zrobić coś nowego na śniadanie czy podwieczorek mojemu starszemu synowi. Chociaż ta próba okazała się porażką, ponieważ na koniec i tak pytał się o parówki:P Za to mi bardzo smakowało! Placuszki szybko się robi, są lekkie i pyszne... Przepis zaczerpnęłam z agatagotuje.pl.
Składniki (ok. 15 szt.):
- 1 szklanka kaszy manny (błyskawicznej)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 50 g masła
Kaszę mannę wsyp do głębokiej miski i zalej zimnym mlekiem. Odstaw na około 20 minut, aby wchłonęła płyn.
Po tym czasie dodaj cukier z wanilią, roztopione masło i żółtka, białka natomiast ubij na sztywno, po czym delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta. Placuszki smaż z obu stron na złoty brąz. Na patelnię nie wlewaj żadnego tłuszczu, wystarczy ten w placuszkach.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
U nas sprawdził się dżem jabłkowy.
Ja zamiast dodawać masło smażyłam na oleju kokosowym.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz