Z okazji urodzin teścia zrobiłam Wuzetkę w formie tortu. Przepis zaczerpnęłam z książki, którą dostałam od Świętego Mikołaja:) Autorką książki jest znana blogerka-Dorota Świątkowska. Ja zamiast nalewki wiśniowej dałam malinową gdyż taką miałam w domu:) Następnym razem zrobię jednak z wiśniową... Jestem ciekawa tego smaku...
Oczywiście robiłam z podwójnej porcji. No i dekoracja była inna:) Śmietana fajnie schłodziła się w lodówce, nie rozlewała się tylko była sztywna. Jednak musiałam szybko dekorować, ponieważ pod wpływem temperatury rąk szybko sie rozpuszczała. Jak była już zbyt lejąca wkładałam do lodówki i po krótkim czasie kontynuowałam dekorowanie.
A oto przepis (na tortownicę o średnicy 23 cm):
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 115 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.
Białka oddzielić od żółek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać
krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie
wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie
wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki,
wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego
patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.
Do nasączenia:
- pół szklanki nalewki wiśniowej
- 1/4 szklanki wody
Wymieszać.
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny (opcjonalnie*)
- wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji
Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut
do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub
nad parą wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.
Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego
ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację
wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Całość schłodzić
w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą
czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.
Udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy. Pokroić.
Przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Polewa czekoladowa:
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- 40 g masła
Zauważyłam, że na stronie w przepisie jest podany inny składnik w polewie. Zamiast masła jest śmietana kremówka 36%. Ja robiłam z masłem. Ale podaję link do przepisu na stronie.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz