wtorek, 20 stycznia 2015

Tort wuzetka


Z okazji urodzin teścia zrobiłam Wuzetkę w formie tortu. Przepis zaczerpnęłam z książki, którą dostałam od Świętego Mikołaja:) Autorką książki jest znana blogerka-Dorota Świątkowska. Ja zamiast nalewki wiśniowej dałam malinową gdyż taką miałam w domu:) Następnym razem zrobię jednak z wiśniową... Jestem ciekawa tego smaku...
Oczywiście robiłam z podwójnej porcji. No i dekoracja była inna:) Śmietana fajnie schłodziła się w lodówce, nie rozlewała się tylko była sztywna. Jednak musiałam szybko dekorować, ponieważ pod wpływem temperatury rąk szybko sie rozpuszczała. Jak była już zbyt lejąca wkładałam do lodówki i po krótkim czasie kontynuowałam dekorowanie.

A oto przepis (na tortownicę o średnicy 23 cm):

Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.
Białka oddzielić od żółek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.

Do nasączenia:
  • pół szklanki nalewki wiśniowej
  • 1/4 szklanki wody
Wymieszać.

Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny (opcjonalnie*)
  • wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji
Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub nad parą wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.

Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.
Udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy. Pokroić.
Przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Polewa czekoladowa:
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła
 Masło roztopic w niedużym garnuszku. Zdjąć z ognia, dodać oba rodzaje czekolady. Poczekać, aż się roztopią, od czasu do czasu mieszając. Schłodzony wierzch ciasta pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki, żeby zastygła. Udekorować kleksami z bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy lub według uznania. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Zauważyłam, że na stronie w przepisie jest podany inny składnik w polewie. Zamiast masła jest śmietana kremówka 36%. Ja robiłam z masłem. Ale podaję link do przepisu na stronie.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz