poniedziałek, 28 września 2015

Truskawkowa strucla drożdżowa




Ostatnio naszła mnie ochota na ciasta drożdżowe... Moje drożdżowe zachcianki rozpoczęłam struclą truskawkową. Okazała się strzałem w dziesiątkę! Strucla była przepyszna i zniknęła bardzo szybko:)
Nie za słodka a w sam raz. Bardzo polecam! Przepis zaczerpnęłam oczywiście ze strony Moje Wypieki... Zdjęcia robione niestety tylko telefonem ale mam nadzieję, że i tak Was zachęcą do zrobienia tej pychotki:)

Składniki:
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych

Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu z truskawek (300 g), choć można dodać więcej (i ja tak zrobiłam, u mnie poszły 2 słoiczki dżemu)
  • mleko do posmarowania
Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Jeśli chodzi o świeże drożdże to najpierw trzeba zrobić rozczyn (przepis poniżej). Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka dżemu z truskawek, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.

Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, najlepiej bez termoobiegu.

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 20 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
Wykonanie:

Wszystkie składniki wyrobić między palcami do momentu powstania kruszonki.

Kruszonka wychodzi bardzo krucha. 

Rozczyn ze świeżych drożdży:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:

Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykładowa - należy użyć ilość drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przez Was przepisie. 

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h, choć wyrastanie najlepiej przedłużyć), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postepować według powyższego przepisu.

Smacznego!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz