Udało mi się zdobyć książkę Pawła Małeckiego z Lidla. Zdecydowałam się przetestować jakiś przepis w związku ze świętami. Wybór padł na babę wielkanocną. Wyszło fajnie i smacznie.
Przepis jest na formę o średnicy 18 cm, ja natomiast zrobiłam ją w dwóch formach silikonowych w kształcie barana i królika. Niestety baranowi zdjęcia już nie zdążyłam zrobić ale na szczęście jest królik!:)
A oto przepis...
Składniki:
- 220 g cukru
- 125 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
- 125 g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do oprószenia formy)
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 5 jajek
- 20 g kakao
Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzewamy i ubijamy razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodajemy jajka.
Do otrzymanej masy powoli wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozdzielamy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, a do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką (silikonowych form nie trzeba niczym smarować ani oprószać). Powstałe dwa rodzaje ciasta wlewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190-200 stopni (bez termoobiegu) ok. 60 minut. Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą.
POLEWA:
Składniki:
- 20 ml wody
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- cukier puder
Łączymy wodę z sokiem z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder. Dodajemy tyle cukru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję polewy.
Ja dekorowałam rozpuszczoną czekoladą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej) i cukrem pudrem.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz