środa, 13 maja 2015

Tort Biała Truskawka



Ostatnio jest wiele okazji to pieczenia tortów... Najpierw urodziny teściowej, później urodzinowo-imieninowo u siostry, a na niedzielę będę robić coś (bo jeszcze nie wiem co) dla babci z okazji 80 urodzin. Jednak dzisiaj pokaże Wam tort urodzinowy dla teściowej.
Nie miałam pomysłu na tort więc zajrzałam na stronę Moje Wypieki. Znalazłam tort, który był bardzo podobny do tortu wymyślonego przeze mnie dla siostry (w przeciwieństwie do tego, tort dla siostry już sobie wymyśliłam dawno). Tort ten trzeba rozłożyć sobie na dwa dni. Niestety drugiego dnia totalnie mi wszystko nie szło... Miał być obłożony z wierzchu bitą śmietaną, a został ozdobiony biszkoptami i resztą masy czekoladowej. Długo siedział w lodówce, ponieważ położyłam zbyt dużo masy i musiał stężeć dobrze. Jednak efekt końcowy był przepyszny! Prawdziwe niebo w gębie!
Niestety, ja gapa, zrobiłam zdjęcia z każdej strony po czy okazało się, że nie ma karty w aparacie i klapa. Zdążyłam zrobić zdjęcie ostatniemu kawałkowi i teściowa przesłała mi zdjęcie, które zrobiła swoim telefonem...



Podam przepis na biszkopt o średnicy 24 cm. Ja robiłam malutki tort, 18 cm.

BISZKOPT

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na blat kuchenny do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
MASA CZEKOLADOWA
Składniki:
  • 450 g białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył. 
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA
Składniki:
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2,5 łyżeczki żelatyny (10 g) lub 2,5 listka żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Wykonanie:
W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.
NASĄCZENIE
  • 3/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z likierem np. cytrynowym lub wódką (alkohol można pominąć i zastąpić sokiem z cytryny)
PONADTO
Dekoracje można robić wedle uznania. Do mojej dekoracji potrzebne było:
  • 1-2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • ozdoby z masy plastycznej (róża)
  • czereśnie koktajlowe
W oryginalnym przepisie dekoracja wykonana została z bitej śmietany:
  • 500 ml śmietany kremówki schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
Kremówkę ubić do otrzymania gęstego kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
WYKONANIE TORTU
Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu z białej czekolady. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować na wierzchu resztą kremu z białej czekolady i wyłożyć pozostałą frużelinę. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Wierzch i boki tortu udekorować bitą śmietaną. Dowolnie udekorować.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz