Ciasto szybkie i pyszne! Oryginał jest z rabarbarem ale ja robię z jabłkami czy gruszkami. Zawsze wychodzi, w smaku wilgotne i szybko znika z talerza:) U mnie zawsze się sprawdza kiedy mam nadmiar jabłek, które mają ostatnią szansę na zjedzenie. Przepis pochodzi z książki pt. "Kuchnia Polska" z Dobrej Kuchni.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 1/2 kg rabarbaru (lub jabłek/gruszek wedle uznania)
- cynamon opcjonalnie do jabłek/gruszek
Wykonanie:
Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianą), aromat waniliowy. Wsypać pokrojony w kostkę rabarbar lub jabłka/gruszki obsypane cynamonem. Ciasto wlać do formy i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz