czwartek, 26 lutego 2015

Gofry


Tym razem coś co uwielbiam:) GOFRY!!! Są one częstym gościem u nas w domu. Wszyscy za nimi przepadamy! Przepis pochodzi z książki 'Owocowe dobranocki. Pastelowe smaki'. Gofry z tego przepisu zawsze wychodzą, ładnie się wypiekają i są przepyszne. Można je podawać wedle uznania, z owocami, bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem ze wszystkim na raz bądź - tak jak ja lubię najbardziej - same bez niczego.




Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju (można zastąpić masłem klarowanym, olejem kokosowym)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
Wykonanie:

Żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier z wanilią zmiksować na gładką masę. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do reszty ciasta. Delikatnie wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem za pomocą pędzelka i wlać pierwszą porcję ciasta. Piec ok 3-4 min w zależności od gofrownicy.

Smacznego!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz