Dzisiaj trochę klasyki czyli tort szwarcwaldzki. Mąż zażyczył sobie coś czekoladowo - wiśniowego na urodziny i wpadł mi w ręce przepis na ten tort. Już kilka razy chciałam go zrobić ale jakoś tak się trochę bałam i nie byłam do końca przekonana. No ale jak mąż chce to trzeba robić:) Przeglądałam kilka przepisów z różnych źródeł i skończyło się na Moich Wypiekach, prawie jak zwykle.
Robiłam tort w formie o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g miękkiego masła (dałam zwykłe masło, a nie margarynę)
- 150 g drobnego cukru
- 6 dużych jajek
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować z lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli dodawać żółtka i cukier cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać szpatułką do reszty ciasta.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach ok 30-40 min. Do suchego patyczka.
Ostudzić i przekroić na 3 blaty.
Poncz do nasączenia blatów:
- 75 ml soku z wiśni (może być kompot, syrop z wiśni w puszce)
- 75 ml nalewki/likieru wiśniowego
Składniki na masę wiśniową:
- 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu z puszki)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml nalewki/likieru wiśniowego
- 700 g wiśni świeżych/zamrożonych/z kompotu/z syropu (po odsączeniu)
Wszystkie składniki (oprócz wiśni) wymieszać w rondelku i podgrzewać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Składniki na bitą śmietanę:
- 1 l śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Ja dodatkowo dawałam żelatynę, żeby śmietana byłą bardziej sztywna i zwarta.
Wykonanie tortu:
Na paterę położyć pierwszy blat. Nasączyć ponczem, wyłożyć połowę masy wiśniowej i bitą śmietanę. Ułożyć następny blat, nasączyć, wyłożyć pozostałą połowę masy wiśniowej i bitą śmietanę. Położyć trzeci blat, nasączyć. Resztą bitej śmietany udekorować tort po bokach i z wierzchu.
Do dekoracji można użyć gorzkiej czekolady oraz czereśni koktajlowych.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz