wtorek, 3 lutego 2015

Muffiny ze szpinaku

A teraz czas na coś pysznego, zielonego. Poprzedni post poświęcony był muffinom deserowym więc czas na wytrawne!
Uwielbiam szpinak! Przyszedł czas na szpinak w nowym wydaniu. Je także robiłam na urodziny, a co się z tym wiąże - brak zdjęcia... Obiecuję, następnym razem nadrobię!
Troszkę obawiałam się tych muffin ale wyszły pyszne! Przepis również pochodzi z książki "Muffinkowe poczęstunki". Może nie będę się rozpisywać tylko przejdę do przepisu:

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 40 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 25 dag sera feta
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  •  szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, dokładnie osączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jogurt zmiksować z olejem i jajkami. Do mokrych składników dodać odcedzony szpinak i suche składniki, wymieszać. Na koniec połączyć z pokrojonym w małą kostkę serem (nie przejmujcie się, że ser się chowa podczas wlewania do foremek, podczas pieczenia ładnie wyjdzie na wierzch). Wyłożone papilotkami foremki do muffinek napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Babeczki lekko wystudzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz